کشف ببرهاي دندان شمشيري در سنگ‌نگاره‌هاي تيمره

به گزارش ميراث‌آريا(chtn)محمدناصري‌فرد، محقق سنگ‌نگاره‌هاي تيمره با اعلام اين خبر افزود: در ميان سنگ‌نگاره‌هاي تيمره، تصاوير حيوانات عجيبي کشف شده که در رده‌بندي زيست‌شناسي اثري از آنها مشاهده نشده است.

وي با بيان اينکه از نمونه‌هاي متعدد اين حيوانات مي‌توان ببرهاي دندان شمشيري يا دندان اره‌اي را نام برد که در اصطلاح محلي ببرهاي آسماي لودون ناميده مي‌شوند، افزود: اين حيوان داراي کوهاني برجسته، بدني پوشيده از زره و پوزه منقار گونه، ارتفاع يک و نيم متر و طول 2 متر است.

محقق و پژوهشگر سنگ‌نگاره‌هاي خمين ادامه داد: در ميان نقوش حکاکي شده انسان‌هايي نيز وجود دارند که با کمان در حال نبرد با اين حيوان هستند و هنرمندان حکاک براي اين که بتوانند عظمت و بزرگي اين حيوان را بيان کنند انسان‌هاي کمان‌دار را در مقايسه با آن حيوانات غول پيکر و عجيب بسيار کوچک و خرد حک کرده‌اند.

وي تاکيد کرد: اين آثار 10 مورد است که بيشتر در ارتفاعات حک شده‌اند و اين که به چه دليل در ارتفاعات اين نقوش کهن حک شده‌اند جاي بررسي و تعمق دارد.

از مهمترين و شايد کاملترين مجموعه‌هاي سنگ‌نگاره کشور که در استان‌ مرکزي قرار دارد، نمادها، کتيبه‌ها و سنگ‌نگاره‌هاي تاريخي منطقه تيمره است، اين نگاره‌ها که ناشي از تجربيات عيني و باورهاي اعتقادي و فرهنگي نياکان ما است بر دل صخره‌هاي متعددي در بخش جنوبي استان مرکزي شامل خمين، دليجان، نيمور و محلات ديده مي‌شود.

90 درصد نقوشي که روي ديواره‌هاي سنگي و دره‌هاي منطقه تيمره کنده‌کاري شده تصوير بزکوهي است. همچنين 10 درصد مابقي نقوش را تصاوير انسان در حالات مختلف همچون شکار، جنگ، سوارکاري، رقص آئيني يا جادويي در کنار ساير حيوانات شامل مي‌شود.

از ديگر حيوانات تصوير شده در اين سنگ‌نگاره‌ها مي‌توان به شتر يک کوهان و دو کوهان، پلنگ، شير، گرگ، روباه، گراز، پرندگان چهار پا و دوپا، قوچ کوهي، گوزن، اسب با سوار و بدون سوار، مار، لاک‌پشت و برخي حيوانات عجيب که تصاويري انتزاعي است و گونه‌‌هاي حيوانات منقرض شده اشاره کرد.

اشکال هندسي، گياهان، حروف رمزي، نمادهاي گوناگون و پيچ‌‌هاي متوالي، متناوب و متحد‌المرکز که شبيه آنها در بيست و سه کشور جهان وجود دارد و چند کتيبه عربي متعلق به نيمه اول قرن هشتم از ديگر نقوش سنگ‌نگاره‌هاي تيمره است.

بررسي و مطالعه روي آنها معلوم مي‌کند که اين کنده‌کاري‌ها مربوط به دوره‌هاي مختلف تاريخ است، به طوري که روي يک ديواره سنگي چندين لايه نقوش مختلف روي هم حکاکي شده‌اند./115

انتهای پیام/

کد خبر 1390011410